Şahinkaya Kanyonu

1212
0

Bu sefer ne bir şehir ne de tarihe yolculuk, bizi çeken doğal güzellik ama biraz uzaklarda…

Hikayem, arkadaşımın yayınladığı fotoğrafı görmemle başladı. Kanoyla, kanyonda dolaşıyordu. Fotoğrafa vurulmuştum. Bir anda şimşekler çaktı, oraya gitmeliydim! Hemen araştırmaya başladım… Gidilecek şehir Samsun, Vezirköprü ilçesine yakın bir kanyon. Muhteşem güzellik, şimdilik bakir. Bir tesis, birkaç tekne hizmet veriyor. İnşallah böyle de kalır.

Nasıl Gittim?

Şahinkaya’ya gelmek için öncelikle Vezirköprü’ye gelmek gerekiyor. Bize oldukça uzak mesafe… İki seçeneğim vardı. Ya uçakla ya da otobüsle! Otobüs oldukça zahmetli ve yorucu. Arada maddi anlamda ulaşım farkı da olmayınca uçağı tercih ettim.  Cuma gidiş, pazar son uçakla dönüş şeklinde planlayarak Sabiha Gökçen’den, Samsun’a ekonomik uçuşa göre programımı yaptım.

Şahinkaya Nerede ve Nasıl Oluşmuş?

Vezirköprü’ye 17 km uzaklıkta, Kızılırmak üzerinde en dar geçit. Akarsuyun aşındırması sonucu oluşan kanyon, 2,5 km uzunluğunda. Altınkaya Baraj Göleti’nin en derin yerinde yer alıyor. Baraj Gölet’i yapılırken birçok köy ve geçmişi Hititlere kadar uzanan kalıntı da sular altında kalmış.

Neler Yaptım?

Konaklamak için Samsun’u seçtim. Sabah aracımızla yola çıktık, yolculuğumuz yaklaşık 2 saat sürdü. Aracımızla diyorum çünkü Samsunlu arkadaşım beni hem misafir etti, hem de gezdirdi. Şanslıydım yani! Teknelerin kalktığı iskelenin hemen yanında yer alan derme çatma tesiste sabah kahvaltısını yapmaya karar verdik. Burası aile işletmesi, kahvaltısı da çok güzel. Tekneleri de buradakiler işletiyormuş. Keyifli keyifli kahvaltımızı yaptık. Havaların soğumaya yüz tuttuğu şu günlerde, hava da şansımıza çok güzeldi. Yazın buralar çok kalabalık olsa da sonbaharın son demlerinde tesiste bir biz, bir de hemen iskeleye çadırını kuran bir misafir daha vardı.

Kahvaltının ardından yalnız yolcuyu da alarak tek araçla motora bindik. Araçla diyorum, manzaranın en güzel yerine çıkmak için belli bir mesafe gitmek gerekiyor. Biz belli bir mesafeye kadar araçla gitmeyi tercih ettik. Tekne ücretleri oldukça ucuz kişibaşı 10 lira gibi bir ücret ödedik. Kalabalık gitmenin avantajı diyeyim. Araçla çıkabileceğimiz yol ayrımına kadar gittik. Sonra uzun bir tırmanış bizi bekliyordu. Kanyonu solumuza alarak yavaş yavaş tırmanmaya başladık. Yükseldikçe yükseldik ve fotoğraflardaki o kanyonun manzaralı köşesine gelip bir güzel pozlarımızı verdik. En uzun molamızı, manzaranın en güzel yerinde verdik. Yanımızda getirdiğimiz içeceklerimizle burada doğayı dinledik ve dinlendik. Dönüş için aşağıya aynı hızla indik. Kıyıda bizi bekleyen teknemizle geldiğimiz yere geri döndük. Kıyıda bekleyen başka tekneyle yaklaşık bir saatlik kanyon turu yaptık. Demin yükseklerden seyrettiklerimizin bir parçası olarak kanyonun içinde dolaştık…

Şahinkaya Kanyonu’nda Neler Yapılır?

Geleceğiniz ay ve zaman çok önemli! Bahar ve yaz ayları, doğaseverlerin ve günübirlikçilerin yeri. Çoğu yabancı konukların geneli doğa sporları için geliyor.  Kano, tekne turları listenin başında geliyor. Buna ek olarak trekking de bir diğer aktivite. Yereli genelde tırmanıp elinde semaveriyle keyifli manzara seyrederken, yabancı karış karış dolaşmayı tercih ediyor. Bu zamanın dışında gelinir mi? Tabi ki gelinir. Ancak kano ve diğer su sporları olmasa da duruma göre tekne turları yapılıyor. Kıyıdaki tesiste bulunmayacak bir nimet, ortam keyifli.

Şimdilik bakir olan bölge umarım aynı güzelliğini korur. Samsun Belediyesi el atmış. Çevrede çalışmalara başlamış. Umarım çok değişiklik olmaz, bölgenin doğallığı korunur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz