Biz Samsun’a Gittik

1173
0

Biz Samsun’a gittik. Bir değil üç kere! Bir Ramazan Bayramı’ydı, belli yerlerini gezebildik. Çok kalabalıktı. Şunu anladık bayramda buralara gelinmezmiş.  İkincisi Amasya’ya giderken şöyle bir uğradık. Tam gezmelik zaman  üçüncüsüne denk geldi. Mevsim döngüsü yaşadığımız bir günde, havalarda soğumaya başlamışken, ‘’hadi, gidelim’’ dedik! Bizi çeken Şahinkaya Kanyonu’ydu. Orayı doyasıya gezdikten sonra geriye kalan zamanımızı bu güzel şehre Samsun’umuza ayırdık.

Gezilecek Yerler ;

Bandırma Gemi Müzesi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi

Gazi Müzesi

Onur Anıtı

Amisos Tepesi

Samsun Kent Müzesi

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Amozon Köyü ve Amozon Adası

Gezdiğimiz Yerler;

Bandırma Gemi Müzesi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi ;

Burası ilk sırayı alıyor. Şehri gezmeye Milli Mücadele’nin başladığı yerden başladık. Bayramda geldiğimizde oldukça kalabalık olan müzeyi havaların soğumasıyla rahatça gezebildik.

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını taşıyan Bandırma Gemisi, 1878 yılında Glasgov’da “Trocadero” ismiyle inşa edilmiş. Daha sonra Kymi adıyla uzun yıllar yük taşımış. 12 Aralık 1891 yılında batan gemi çıkarılarak onarılmış ve aynı yıl içinde yeniden yüzdürülmüş. 1894 yılında İdare-i Mahsusa’ya nakledilen gemi “Panderma” adıyla Osmanlı denizlerinde yük ve yolcu taşımaya başlamış. 28 Ekim 1910 tarihinde Osmanlı Denizcilik İşletmesi tarafından geminin adı “Bandırma” olarak değiştirilmiş ve posta vapuru haline getirilmiş. Mustafa Kemal ve arkadaşlarını taşıyan Bandırma gemisi 1925 yılında  İlhami Söke’ye satılan gemi aynı şahıs tarafından 4 ay içinde Haliç’te sökülmüş. Bugün müze olarak gezilen gemi birebir orjinaline uygun olarak yapılmış ve Samsun Belediyesi tarafından 19 Mayıs 2006 tarihinde müze olarak ziyarete açılmış.

O günü o anları yaşatabilmek adına Mustafa Kemal ve dört silah arkadaşının balmumu heykelleri yer alıyor. Gemide döneme ait eşyalar, teknik malzemeler yer alırken, 35.000 metre kare alana kurulmuş olan Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi’nin  bünyesinde; milli mücadeleyi simgeleyen seramik rölyefler bulunuyor.

Amisos Tepesi;

En kolay teleferikle çıkılıyor. Bayramda gelişimde binebilmiştik. Takır tukur sesler geliyordu. Ne oluyor, diyemeden bir baktık tepedeydik. Oldukça cüzi bir ücret karşılığı biniliyor. Tam anlamıyla gezmek için geldiğimizde teleferik kapalıydı, bakıma almışlar, iyi de yapmışlar.

Tepeye çıkınca çok şey beklerken sadece belediyenin işletmesi olan bir kafeyle karşılaştık. Tepeden Samsun’u seyretmenin dışında bir demli çayla yetindik. Çünkü merak ettiğimiz kalıntılar kapalıydı, girilmiyordu. Biraz dolaşmak yetti.

Gelelim Amisos Tepesi’ni özel kılan konuya; Baruthane Tümülüsleri olarak da bilinen Tümülüsler, Mitridates Sülalesi’nin hüküm sürdüğü dönemde ( Helenistik Dönem olarak biliniyor) yapıldığı anlaşılıyor. Samsun Müzesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliği ile 2004 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucunda iki farklı mezara ulaşılmış. Başak yerlerde de bu döneme ait mezar kalıntılarına rastlanmış. Mezarlardan çıkarılan buluntular Samsun Etnografya Müzesi’nde sergileniyor. Bizim yeterli zamanımız olmadığı için müzeye gidemedik. Bir sonraki gelişimize kaldı. Amisos Tepesi’ndeki Tümülüsler ve mezarlar çökme tehlikesi nedeniyle ziyarete kapalıydı.

Amozon Köyü ve Amozon Adası;

Tahmini M.Ö. 3 bin ile 2 bin yılları arasında, kentler-devletler kurup anaerkil bir şekilde hayatlarını sürdüren ünlü Amazon kadınları,  bir dönem Terme’de yaşamışlar. Yıllar sonra Samsun sahilinde Amazonların anısına, İlkadım Batıpark’ında bir Amazon Köyü oluşturulmuş ve bu yürekli, mert, savaşçı kadınların günlük yaşamını yansıtan balmumu heykellerle o döneme ait yaşam şekilleri canlandırılıyor. Amazon Köyü küçük bir alana kurulmuş,  giriş ücretli. Hemen üst tarafında günün hangi zamanı gelirseniz gelin her zaman kalabalık olan büyük bir park ve seyir tepesi yer alıyor. Seyir tepesinde hem uçurtma uçuranlar, hem de paraşüt eğitimi alanlar da burada. Park büyük olunca yazın sıcaktan bunalanlar, akşam çoluğunu çocuğunu toplayıp çimlere yayılarak eğlenenler de burada. Hemen parkın üstünden teleferik geçiyor. Teleferiğe biniş yeri de burası. Teleferikle de yolun karşısında yükselen Amisos Tepesi’ne çıkılıyor.

Atakum Sahili;

Son zamanlarda şehrin kalbi burada atmaya başlamış. Şehrin kalabalığından ve sıcağından bunalanlar yavaş yavaş buraya gelmeye başlamış. İnsanların yeni gözdesi olunca yapılaşma da bu tarafa kaymaya başlamış. Şehrin lüks mekanları ve konutları etrafı sararken gündüz plajda gece de bir mekanda eğlenerek günü tamamlayacağımız yer de burası, Atakum !

Şahinkaya Kanyonu;

Şehirde gezilecek müze ve tarihi yerlerin bazılarına maalesef zamanımız yetmedi. Bizim önceliğimiz Şahinkaya Kanyonu’ydu. Bir günümüzü buraya ayırdık. Şahinkaya Kanyonu’na dair her şey buradan linkten okuyabilirsiniz. Hem doğa hem de tarihi güzelliğiyle güzel bir şehir Samsun. Vaktiniz varken, yolunuz düşerse, buradan geçerseniz mutlaka uğrayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz