Dünya’nın En Büyük Mozaik Müzesi- Hatay Mozaik Müzesi

1787
0

Neşe,

Neşelen,

Mutlu ol,

Hayata katıl  ! (Euphroynos)

Hatay’da yeni bulanan mozaiğin üzerinde yazan bir yazıyla başlayalım. Hayata dair her şeyi kısa birkaç sözle ne güzel anlatmış…

Asi Nehri’nin kıyısında eski binasını dolaştığım yıllarda büyüklük bakımından Tunus’tan sonra Dünya’nın ikinci mozaik müzesiydi. Şimdi Habibi Neccar Dağı’nın kıyısında yeni binasıyla ilk sıraya oturmuş bile. Gurur verici!..

Burada yaşam, M.Ö. 43.000 ile M.Ö.17.000 yılları arasında Üçağızlı Mağarası’nda başlıyor. Müzenin sergi salonuna da Samandağ İlçesi, Meydan Köyünde bulunan Üçağızlı mağarasının canlandırılması ile giriliyor.

Gelen ziyaretçileri, Geç Hitit Döneminin Kralı II. Şuppiluliuma karşılıyor. Ellerinden birinde savaşı temsil eden mızrağı, diğerinde ise bereketi temsil eden başağı tutuyor. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Tell Tayinat Höyüğünde bulunmuş. O iri gözleri, şaşkın bakışlarıyla tam tamına 3000 yıl öncesinden geliyor. Orjinali 1,5 metre yüksekliğinde 1,5 ton ağırlığında. En çok ilgiyi de Kral Şuppiluliuma çekiyor.

Müzede ayrıca Amik ovasında yer alan Tell Kurdu, Tell Tayinat ve Tell Aççana höyük mimarilerinin  esintilerine de rastlanıyor.  O dönemin yapıları tasvir edilirken, buradan çıkarılan buluntular da mekan içerisinde çeşitli vitrinlerde teşhir ediliyor.

Hatay, birçok medeniyete, uygarlığa ev sahipliği yapmış bir şehir. Döneminde Dünya’daki en ünlü şehirlerden biriymiş. İskenderiye, Roma’dan sonra Antakya… Bu uygarlıklardan biri de Büyük İskender ve Komutanlarının kurduğu şehir devletleri. Özellikle komutanlarının kurduğu devletlere ait eserlerde  sergilenmeye devam ediyor. Ayrıca Sasani, Helenistik ve Selevkos dönemine ait küçük eserlerde bulunuyor.

Mozaik koleksiyonu açısından dünya birincisi olan Hatay Müzesinde M.S. 2. ve 5. yüzyıllar arasına ait mozaikler mimari mekan canlandırmalarıyla birlikte sergileniyor. 120 yer mozaiği sergilenirken, 70‘e yakını depoda korunuyor.  Eserlerin çoğu Harbiye ve Samandağ’dan. Roma Dönemine ait hamamda burada.

2018 Nisan ayında teşhiri tamamlanarak ziyaretçisiyle buluşan “Lahitler Salonu’’n da antik çağda ölü gömme gelenekleri ve kültler ile lahitler, urneler, ostotekler ve mezar stelleri yer alıyor.  Ünlü “Antakya Lahdi ” de burada.  Müze Ortaçağ ve İslami Eserler Bölümüyle son buluyor.   

Müzenin içinde  8 sergi salonu, 5 depo, 984 metrekare alanda bütün eserler, 10 tane canlandırma alanı, 86 heykel, 6  sütun ve sütun başlığı, 1340 metrekare mozaik, yazıtlar, steller, mil taşları, lahitler, 6 maket ve 58 vitrin içerisinde, binlerce metal, seramik ve cam eser sergileniyor.

Bütün salonları gezip, kısa süreli de olsa  tarihe yolculuğun ardından çıkışa doğru ilerlediğinizde karşınıza Hitit Kralı II. Şuppiluliuma tekrar çıkıyor, bu sefer capcanlı, kostümlü. Ziyaretçileri, Helenistik ve Roma dönemine ait minik hediyelerle uğurluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz