Çölde Dolaşmak- Wadi Rum

1028
0

Yemekleri, eğlencesi, muhteşem gün batımı ve çölde safarisiyle Ürdün’de geçirdiğimiz üç günde en keyifli 24 saate ev sahipliği yapan yeri, Wadi Rum’u okumaya hazır mısınız?

Wadi Rum Maceramız;

Bir gece vakti Queen Alia International Airport’a iniş yaptığımızda Wadi Rum’ a yolculuğumuzda başlamıştı. Gece yarısı Amman’a ayak basınca bir yerlerde dinlenelim sabah yola çıkarız düşüncesiyle çıktığımız yolculuğumuzda, günlerin kısa oluşunu göz önüne alınca geceden Wadi Rum’a gitmeğe karar verdik.

Havaalanından kiraladığımız aracımıza kavuşunca, uyku mahmurluğunu atabilmek için o anda önümüze çıkan bir marketten aldığımız kahvelerle yol bizi Wadi Rum’a kadar sürükledi.

Uzun süre anayolda sakin sakin giderken ara sıra polis çevirmesine takılıp, memleketimizi söylediğimizde, bir tebessümün ardından geçişimize yol veren birkaç polis engelini aşınca yaklaşık beş saatte yolculuğumuzu tamamlamış olduk.

Gün ağarırken ilk karşımıza atalarımızın zamanında yapımına başlanan şimdilerde sadece fotoğraflarımızı süsleyen Hicaz Demiryolu’na ulaşmış olduk. Yol yorgunu bedenlerimizin süslediği iki üç karenin ardından 24 saati geçireceğimiz Wadi Rum’da konaklayacağımız Bedevi çadırına giriş yaptık. Her ne kadar çadırımız hazır olmasa da sabah hazırlanan kahvaltıya yetişmiş, konaklayan misafirlerin arasına karışmış olduk.

Daha gelmeden bookingden yaptığımız rezervasyonumuzun ardından burada sunulan hizmetlerin listesiyle fiyatları ulaşmıştı. Buralar Hasan’dan soruluyormuş, bizde onunla iletişime geçmiştik. Kahvaltının ardından ‘’hangi tur, kaç saat, ne kadar ?’’ kısmını da geçince şarkılar, türkülerle ilerleyen bedevinin ardına dizili develer önümüzde sıralandı. Yaklaşık bir saat sürecek olan ilk turumuz develerle başlamış oldu. 

Ara sıra tatil yerlerinde bir fotoğraflık bindiğimiz develerle bu sefer bir saat beraberdik.  Daha önce Kapadokya’da at turuna katılmış olsak da çölde deve turu bambaşkaydı.  İlk başlarda Şakir’le (yol arkadaşım, devemin ismi Şakir) alışma süreci yaşasak da oldukça keyifli bir tur oldu. Ara sıra diğerleriyle otları paylaşamayıp, hareketli anlar yaşatsa da ( biraz heyecan iyidir ) onun dışında bambaşka bir dünyada dolaşıyormuş gibi hissetmek, anlatılmaz sadece yaşanır.

Belli bir süre yol aldığımız Şakir’le vedalaşıp, ayrılırken yaklaşık altı saat sürecek aksiyonlu tura, jeep safariye hızlı bir geçiş yaptık. Şoförümüz Abdullah bizi alıp bambaşka diyarlara götürdü. On iki farklı yerde verilen fotoğraf molalarına, naneli bol şekerli çaylarda eklenince gezimizin tadına doyum olmadı. Turun finalini günbatımıyla yapınca kampa doğru yol aldık. Buraya özel yemekleri, Bedevi dansları, ateş başında keyifle içilen naneli çayıyla birinci günü tamamlamış olduk.

Wadi Rum nerede?

Wadi Rum, Ürdün’ün güneyinde yer alıyor.  Muhteşem güzellikte çöl bölgesi UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alınca, özel olarak koruma altına alınmış. Tarih öncesi dönemlere kadar uzanan insanoğlunun izlerinin yer aldığı bölge, kızıl kumların arasından yükselen dağ oluşumlarıyla hem kültürel hem de coğrafî anlamda önem taşıyor. Mars yüzeyine en çok benzeyen yer olduğu da söyleniyor. Bu yüzden Mars filmi de burada çekilmiş. Yakın zamanda sinemalarda izlediğimiz ‘’Çöl Gezgini’’ filmini aratmayacak, değişik duygular yaşatacak güzellikte…

Wadi Rum’u gezerken sıklıkla duyacağınız bir isim de Lawrence. 1. Dünya Savaşı sırasındaki Arap Ayaklanması’nın mimarı olarak bilinen İngiliz ajanı Lawrence’ın, Wadi Rum’da uzunca bir süre yaşadığı söyleniyor. Hatta Wadi Rum’da gezilecek yerler arasında yer alan  “Lawrence’s Spring” gibi bölgelerde uzunca bir süre yaşadığı rivayet ediliyor. Gelen bazı turistlerin Lawrence hitaben gerçekleştirdiği taş dizme ritüellerini değişik yerlerde sıklıkla görüyorsunuz.

Kelime anlamı “Ay Vadisi” olarak bilinse de Wadi Rum’un, Arapça “Wadi” kelimesinin tam olarak “valley/vadi”den  değil, bölgeye özgü bir tabir olan tam anlamı “yazın kuruyan dere yatağı” demek olduğunu buraya gelince öğreniyoruz.

Wadi Rum’a Nasıl Gidilir?

Wadi Rum’a gitmek için Amman’dan, Akabe’ye doğru ilerlemeniz gerekiyor. Wadi Rum köyüne kadar karayolu ile ulaşım var. Araç kiraladıysanız eğer köye kadar gidiyorsunuz. Köyden sonra yol bitiyor ve çöl başlıyor; bu noktadan sonra özel araçlarla giriş yok, yasak! O nedenle çöle giriş için rezervasyon yaptığınız kamp firmasının aracını veya Ziyaretçi Merkezinden ayarladığınız jeepleri kullanmanız gerekiyor. Biz çölün başlangıcında yer alan Hasan Zawaideh Camp merkezinde konakladığımız için sıkıntı yaşamadan kamp alanına kadar aracımızla gidip, park ettik.

Wadi Rum’la Akabe arası ise 70 km, yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Bizim fazla zamanımız olmadığı için önceliği başka yerlere vererek Akabe’ye uğramadık.  

Wadi Rum’a Ne Zaman Gidilir?

Her mevsim gidilir desek de mevsimine göre yoğunluk değişiyor. Kış mevsiminde (Aralık-Şubat arası)  Wadi Rum için en düşük sezon deniliyor. Gün içinde ortalama sıcaklıkların 18 °C’yi bulduğu dönem olsa da bu sizi yanıltmasın, gece bu sıcaklıklar sıfırın altına kadar düşebiliyor. Hatta bu dönemde kar bile görürseniz şaşırmayın!

Yaz mevsimi ise (Haziran-Ağustos arası) tıpkı kış dönemi gibi düşük sezonmuş. Gece katlanılabilir bir sıcaklık olsa da gündüz sıcaklık 40 dereceye kadar yükseliyormuş. Gündüz çöl turu yapmak biraz zorlayabilir ama gece üşümeden milyonlarca yıldızı seyrederek uyuyabilirsiniz. Bu mevsimdeki en büyük sorunlardan biri de, çok sık meydana gelen kum fırtınalarıymış.

Wadi Rum için en ideal dönem Mart-Mayıs ve Eylül-Kasım arası diyebiliriz. Gündüz hava sıcaklığı 25-30 dereceleri seyretse de gecenin soğuğu çok fazla etkilemiyor. Hava durumu, hem çadırda donmadan bir gece geçirmek hem de gün içinde güneş altında pişmeden bir çöl turu yapmak isteyenler için oldukça ideal.

Wadi Rum’a Otobüsle Gidiş

Turla gelmeyip, özel araç kiralamayıp toplu taşıt kullanacağım diyenlere bunların hepsi;

Amman’dan Wadi Rum’a direkt giden bir otobüs bulunmadığı için kaderinizde ya Akabe’den ya da  Petra’dan aktarmalı gelmek varmış. Peki nasıl gelebilirsiniz?

Amman’dan Jett Bus veya yerel minibüslerle direk Akabe’ye gelebilir, Akabe’den de Wadi Rum’a gelmek için ulaşım/konaklama dahil çöl turu ayarlayabilirsiniz. Başka bir seçenekte 30 JOD ($42) ücretle taksi tutabilir veya bilet fiyatı yaklaşık 3 JOD ($4) olan yerel minibüsleri kullanabilirsiniz.

İkinci bir seçenek olarak Amman’dan Petra’ya gelip, Petra’yı gezdikten sonra Wadi Rum’a geçebilirsiniz. Petra’nın bulunduğu Wadi Musa Bus Station’dan Wadi Rum’a giden minibüslere binebilirsiniz.

Bunları planlarken unutmamanız gerekenler;

Yerel minibüsler öğleden sonra ve Cuma günleri çalışmıyor. Belli bir kalkış saatleri de yok!

Biraz turlardan da bahsedeyim;

Hem deve hem de jeep safari olmak üzere iki farklı tur yapılıyor. Deve turu yaklaşık bir saat sürüyor. Belli bir alana kadar rehber eşliğinde ilerliyorsunuz. Kişi başı 15 JOD ödedik.

Jeep safari ise değişik saat aralıklarında tercihe göre yapılan turlar. Konakladığımız kamptan gelen fiyat aralığına göre,

2 saatlik tur 35 JOD

3 saatlik tur 50 JOD

4 saatlik tur 65 JOD

6 saatlik tur 80 JOD

Değişik fiyatlara göre belirlenen turlardan en uzununu ve günbatımını yaşamak için 6 saatlik turu tercih ettik. Buralara kadar gelmişken her anını dolu dolu yaşamayı düşleyenlerdenseniz bizim gibi 6 saatlik tura katılmalısınız.

Konaklama Seçenekleri Neler?

Wadi Rum’daki kamp alanları sayısına inanamazsınız, o kadar çok ki! Hiç rezervasyon yapmadan gittiğinizde bile mutlaka kalacak bir yer buluyorsunuz. Fakat hem ucuz hem de iyi hizmet veren yerde kalmak istiyorsanız önceden rezervasyon yapmakta fayda var. Bunun için tabi ki booking’teki konaklama seçeneklerine bakmak gerekiyor.   Dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise Wadi Rum dışında da Bedevî kamp alanları mevcut. Biz hemen çölün girişinde Hasan Zawaideh Camp merkezinde kaldık. Hem sunduğu hizmet seçenekleri hem de konforu bakımından burayı tercih ettik. İyi ki de etmişiz. Yok, biz tam bedeviler gibi yaşayacağız derseniz, çöl turunda birçok seçeneği göreceksiniz. Her türlü seçeneğe göre sınırsız bir hizmet seçeneği sunan konaklama alanları mevcut. Hatta Wadi Rum Night Luxury Camp gibi, balon otel benzeri yerlerde kalabileceğiniz gibi lüks yerler isterseniz en az 3 ay öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor çünkü böyle yerlere fazla talep oluyor.

Kısacası; konfor ve hijyen endişesi yaşıyorsanız, yüksek standartta hizmet veren kamplara öncelik vermeniz gerekiyor. Bu tesislerde özel banyo-tuvalet ve klimalı çadırlarda konaklayıp, dünya mutfaklarından seçilen açık büfe yemeklerden faydalanıyorsunuz. Yok, ben illaki Bedeviler gibi yaşayacağım diyorsanız, daha ucuza ortak kullanılan banyo –tuvaletli kamp alanlarını tercih edebilirsiniz.

Wadi Rum’da Yeme İçme;

Wadi Rum’a gelmeden kalacağınız süre boyunca ne yiyip ne içeceğinizi önceden planlamalısınız. Kamp alanında yemekler çıkıyor ve konaklama ücretinden farklı ödüyorsunuz. Kamp alanında her türlü yiyecek içecek kolaylıkla temin ediyorsunuz ama dışarıya göre biraz daha yüksek fiyatta.  Buraya özgü çöl kuyusunda pişen etli sebzeli kebabı muhakkak yemenizi tavsiye ederim. Kahvaltıdan tutunda, yemeklere kadar bol acılı bir o kadar lezzetli değişik tatları tadacaksınız…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz