Kemik Evi (Beinhaus) – Hallstatt

1731
0

Bu sefer sıra dışı bir gezi yazısıyla karşınızdayız. Biraz farklı yerden, kemik evinden bahsedeceğiz.

Hallstatt’ın,  kendisi gibi korunan şirin mezarlığı, mezarlığın hemen yanında yer alan kilise ve kilisenin girişinde kemiklerin saklandığı küçük odacıkta dolaşacağız.

Hallstatt’a kimisi köy, kimisi kasaba dese de oldukça masalsı güzellikte ve kendisi gibi bol çiçekli bir mezarlığı ve mezarlığın yanında St. Michael adında küçük bir şapeli bulunuyor.

Hallstatt, öylesine küçük bir yer ki zamanla mezarlıkta yer sıkıntısı yaşanınca, 1700’lü yıllarda kilise, yeni merhumlara yer açabilmek için mezarlardan kemikleri çıkarmaya başlıyor. Ölen kişilerin mezarları 10-15 yıl sonra açılarak kemiklerin güneşte beyazlaması için bekletilmeye başlanıyor. Beyazlayan kemikler de burada yani kemik evinde (Beinhaus) korunmaya alınıyor. Daha sonra üzerine sembolik dekoratif çizimler yapılmaya,  merhumun ismi ile doğum ve ölüm tarihleri yazılmaya başlanıyor. Böylece bu kişilerin bir mezarı olmasa da  hep hatırlanmaları sağlanıyor. Raflara dizerken en yakın akrabalarının yanına yerleştiriliyorlar.

Kafataslarına dört farklı sembol yapılıyor;

Meşe ağacı yaprağı: Şan ve şöhretin sembolü

Defne yaprağı: Zaferin sembolü

Sarmaşık: Yaşam sembolü

Güller: Sevgi ve aşkın sembolü

Burada değişik dekoratif desenlerle boyanmış 1200’den fazla kafatası raflarda yan yana dizilmiş duruyor.

Bu gelenek 1960’lı yıllara kadar sürmüş.  1970’li yıllarda Katolik kilisesinin, ölüleri yakmayı serbest bırakmasından sonra kafatası sergileme işlemi yavaş yavaş sonlanmaya başlamış. 1983’te ölen bir kadının isteği üzerine kafatası 1995 yılında kemik evine konmuş ve bu konan son kafatası olmuş. Çarmıhın yanındaki altın dişli kafatası da bu kadına aitmiş. Buradaki asıl amaç depolamak olsa da zamanla  turistik bir aktiviteye dönüşmüş.

Kemik eve girmek için bilet almak gerekiyor. Biletler, bu binanın yanındaki gişeden  alınıyor. Biletlerle birlikte size kiliseyi, tarihini ve kilisedeki kemiklerin ne işe yaradığını anlatan bir bilgilendirme kağıdı veriliyor. Seçenekler arasında Türkçe bilgilendirme de var!

Beinhaus’u, Mayıs- Ekim arasında 10:00-18:00 saatleri arasında, Kasım- Nisan  tarihlerinde de pazartesi ve salı günleri hariç 11:30-15:30 arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti 1,5 Euro.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz