Ege’nin Köyleri – Ödemiş

1065
0

Bu sefer virajlı yoldan aşağıya doğru iniyoruz. Sağ tarafa baktığımda düzlüğe serili önce ovası ardından Ödemiş görülüyor. Düzlüğe yaklaştığımızda Birgi yol ayrımı görünse de, sapmadan Ödemiş’e ilerliyoruz. Birgi’ye daha sonra geleceğiz.

Pek çok doğal ve tarihi güzelliği çevresinde barındıran şirin Ödemiş, İzmir’e de 112 km uzaklıkta bulunuyor.

Her ne kadar ismini birbirimize sorduğumuz ilginç bilmecelerde;’’ Türkiye’nin borçsuz ilçesi neresi?’’ diye ansak da, adını nereden aldığına değinmeden geçmeyeceğim.

Ödemiş, kimilerine göre Yunanca mutluluk anlamına gelen ‘’Eudaimos’’ kelimesinden veya bir tanrıçanın adı olan ‘’Adamis’’ten, kimilerine göre de yöreye yerleşen Teke Türkmenlerine bağlı Ötemiş Oymağından aldığı söyleniyor. İsmi nereden geldiği bilinmez ama eski dokusunu koruyan ender yerlerden biri olduğunu biliyoruz.

İlçede gezilecek yerlerin listesini yaparsak;

Ödemiş Müzesi, İbrahim Hakkı Ayaz Kent Müzesi, Bedia Akartürk Sanat Müzesi, Ödemiş Kent Arşivi Müzesi, Tarihi Arasta Çarşısı ilk sırada yer alıyor.  İlçeden biraz uzaklaşırsak etrafını saran güzellikleri de görmeden dönmemeliyiz. Çevresinde Gölcük Gölü, Birgi, Bozdağ görülecek yerlerin başında geliyor.

Müze kapalı olduğundan yönümüzü Ödemiş Kent Arşivi ve Müzesi’ne çeviriyor, önceliği buraya vererek, ilçenin dar sokaklarında ilerliyoruz.

Ödemiş Kent Arşivi ve Müzesi;

25 Şubat 2012’de ziyarete açılmış. İçerideki objelerin geneli bağış, satın alma ile bir araya toplanmış olarak sergileniyor. Müze, Yıldız Oteli ve Keçecizade Hanı’nın birleşimiyle oluşturulmuş.  Yıldız Oteli’nin alt ve üst katından 14 oda, 4 koridor ile Keçecizade Hanı’nın alt katında 1 oda ve 155 metre karelik sergi salonundan oluşuyor.

İbrahim Hakkı Ayaz Kent Müzesi ve Bedia Akartürk Sanat Müzesi;

Müze, 3 Eylül Mahallesi İstasyon Caddesi’nde İbrahim Hakkı Ayvaz’ın uzunca bir süre ailesiyle yaşadığı evde yer alıyor. İbrahim Hakkı Ayvaz’ın ailesine ait eşyaların sergilendiği odanın dışında geriye kalan bölümde ilçenin yetiştirdiği ses sanatçısı Bedia Akartürk’e ait eserler sergileniyor. Bedia Akartürk’ün hiç yaşamadığı bu evde eserlerinin sergilenmesi biraz şaşırtabilir ancak ilçenin gururu olan Türk halk müziğinin güçlü seslerinden Ödemişli sanatçının aldığı ödüller, plaketler, LP’leri, kasetleri, kendisiyle ilgili gazete yazıları, sanatçının arkadaşları ile birlikte fotoğrafları, aile resimleri, sahne kıyafetleri, bulunduğu her bölgeden bebekleri, kısaca sanatçıya dair özel eşyalar sergileniyor. .

Ödemiş açık hava pazarı;

Pazar, cumartesi günü kuruluyor. Türkiye’nin en büyük açık alan pazarı olarak biliniyor. 110 yıllık geçmişe sahip pazarda 850 esnaf tezgahında her çeşit yöresel ürünler, köy ekmeği, çeşitli otlar, peynirler, yoğurt, reçeller görebilirsiniz.

Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı

Anadolu il, ilçelerin en güzel ve en hareketli yerleri arasta Çarşısı. Arasta, bir eksen üzerinde sağlı sollu dizilmiş dükkanlardan oluşan Osmanlı çarşı yapısına deniliyor.  Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısının geçmişi 1800’lü yıllara kadar uzanıyor. Osmanlı döneminden geriye kalan açık arasta türünün ender örneklerinden birisiymiş. Çarşıyı biraz dolaştığımızda günümüzde yok olmaya yüz tutmuş el zanaatlarından, iğneden ipliğe her şeyi burada bulmak mümkün. Semerci, keçeci, kalaycı, tenekeci, sepetçi, nalıncı, sandalyeciler çarşıda yer alan  zanaatkarların başında geliyor ve hala  zamana karşı direniyorlar.

Ödemiş kebabı;

Ödemiş denilince akla bir de kebap geliyor. Hele bir de Hurşit Ustasında yemişseniz tadına doyamıyorsunuz.  Yalnız en geç saat 15.00’e kadar gelmeniz gerekiyor, gecikirseniz yemeyi unutun!  

Ödemiş Kebabının yanında tereyağ, kırmızı biber, domates ve sumaklı soğan salatası ile sıcak ekmek yer alıyor.

Madem karnınız doydu, biraz zamanınız varsa ilçeden ayrılmadan önce mahalle aralarında dolaşmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Eskiye dair mahalle kültürü, zamana direnen yapıların arasında dolaşmak tarihe bir yolculuk yapmış gibi olacaksınız. Biz bunların hepsini yaşayarak bir başka güzelliğe Birgi’ye doğru ilerliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz