‘Bu festivalse, bugüne kadar gittiklerimiz neydi?’ dedirten SZİGET Festivali’ne katılmak bize de nasip oldu.
‘’Sziget Festival’i de nedir, nerede yapılır, nereden çıktı?’’ dediğinizi duyar gibiyim. İçinizde bin bir çeşit sorulara birer birer cevap vermeye başlayalım o zaman;
Öncelikle ‘’Sziget Festival’i nedir, nerede yapılıyor?’’ ile başlayalım.
Her yıl festival ağustos ayında Budapeşte’de Tuna Nehri’nin üzerinde yer alan Óbudai-sziget adasında yapılıyor. Sziget festivalinin “Island of Freedom” (Özgürlüğün Adası) mottosu festivalin yapıldığı bölgeden kaynaklanıyor. Festival, Bu sebepten dolayı Macarca da “ada” anlamına gelen “Sziget” ismini almış.
266 dönümlük Sziget Adası’nda çoğunluğu gençlerin katıldığı 1.000’den fazla performansın gerçekleştiği müzik festivali yapılıyor. (Her yıl desem de maalesef 2020’ye pandemiden dolayı nasip olmadı. Bizde öncesinde katılan kişilerdeniz. )
Bir haftaya yayılan festival, 1993’te bir öğrenci etkinliğiyle başlayıp, Avrupa’nın önde gelen Rock festivallerinden birine dönüşmüş. Ziyaretçilerin çoğunluğu Macaristan’ın dışından, özellikle Batı Avrupa’dan geliyor.
Namı Avrupa’nın dört bir yanına yayılan Festival, 2011 ve 2014 yıllarında ‘’En İyi Büyük Avrupa Festivali’’ kategorisinde iki defa ‘’Avrupa Festivalleri Ödülünü’’ kazanmış.
Festivale katılmak için ne yapmalıyız?
Tıpkı diğer festivallerde olduğu gibi sadece bilet almak gerekiyor.
İster internetteki sitesinden, isterseniz gidince gişelerden, dışarıdaki karaborsa satıcılarından bile bilet bulabiliyorsunuz. Ancak önceden bilet almak mı, yoksa gidince mi, almak daha iyi bilemiyorum. Bir yıl önce gittiğimizde bütün biletlerin tükendiğini öğrenince giremediğimiz festivale, bir yıl sonra tedbirli gitmek için iki ay öncesinden birkaç günlük bilet almıştık. Ancak gidince kapıdaki karaborsaya bizim aldığımız fiyatın çok altında düştüğünü görünce de bayağı üzülmüştük. Bunun dışında birde Facebook gruplarında satış yapanlarda karşınıza çıkabiliyor. Özellikle biletin seri numarasını kontrol etmeyi unutmayın! Her türlü durumla karşılaşmamak için yine de tedbiri elden bırakmamakta fayda var.
Bir haftaya yayılan festivalde ister 1 günlük, isterseniz 2, 3, 4…günlük için değişik bilet seçenekleri mevcut. Festival internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Gelelim, ‘’ Nerede Kalırım?’’a
Şehrin dışındaki festivallerde daha çok yol ve zaman kaybını önlemek amacıyla ortamın içinde bulunmak daha mantıklı olsa da Sziget’e gideceklerin durumu biraz farklı. Ada hemen hemen şehrin içinde ve her yere kolayca ulaşılacağından ister festival alanında, isterseniz uygun otel, hostelde konaklayabilirsiniz.
Konaklama konusunda festival alanında mı yoksa dışarıda bir yerde mi kalalım çelişkisi yaşasakta, festival alanına yakın şehrin merkezinde bir hostelde kolayca uygun fiyata yer bulabildik. Budapeşte birçok güzelliği barındıran ve keşfedilmesi çok zevkli bir yer. Festivaldeki büyük sahnelerde 14.00’e kadar herhangi bir konser olmuyor ve alana ulaşım da oldukça kolay. (Şehri gezmek isteyenler Budapeşte Gezi Rehberine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. )
Peşte tarafında, nehre yakın bir yerde kalırsanız festivale tekneyle, Tuna kıyılarını izleye izleye gidip gelebilirsiniz. Bizde gündüz şehrin sokaklarında dolaşıp, güzellikleri keşfederken, gece konser vaktinden önce festival alanına geliyorduk.
Alanda konaklamanın da farklı avantajları var tabi. Gündüz müzik ziyafeti verilmese de etraftaki birçok etkinliğe katılma fırsatını yakalıyorsunuz. Konserlerin bitiminden sabaha kadar süren sosyal etkinlik alanlarındaki hareketliliği de kaçırmış oluyorsunuz.
Peki, festivalin atmosferi nasıl?
Sziget,bir müzik festivalinden çok birbirinden farklı sanatsal birçok performansı bir arada barındıran bir karnavalı andırıyor. Birbirine yakın farklı sahnelerde aynı anda konserler olabiliyor. Konser alanlarının dışında aynı anda farklı etkinliklerde yapılıyor. Mesela; sirk çadırı, ışık gösterisi, spontane konserle aynı anda karşılaşıyorsunuz. Alanda hareketliliğiniz artmış oluyor. Bir de buna alanın her yerine dağılmış yeme-içme stantlarını ekleyince, yürüyüş rotalarında kalabalığın ritmine uymaktan başka çare kalmıyor. Sziget biraz yoğun ve bol aktiviteli olsa da kendini akışa bırakıp yeni keşiflere açık olanlara nefis deneyimler sunuyor. Kısaca Sziget, bol konser, aktivite, mini plaj, dünya mutfağı ve aklınıza ne gelirse daha fazlasını kapsıyor…
Festivalde yeme-içme nasıl?
Sziget’te, herkese göre yemek var. Standart burger-pizza-sosisli üçgeninin dışında bir dünya mutfağı alanı dahi bulunuyor. Alkollü/alkolsüz içki çeşitleri de bol. Ayrıca şehirdeki birçok barın alanda stantları var. Hatta rakı bile var.
Festival kalabalık grupları barındırdığı için yeme ve içme yerlerinde uzunca kuyruklar olabiliyor. Bir de söylemeden geçmeyelim; alandaki harcamalarınızı, sadece içine para yüklediğiniz festival kartınızla yapıyorsunuz.
Geldik en önemli sorumuza, ‘’Festivale girerken nelere dikkat etmeliyiz?’’
Sziget her ne kadar özgürlük temalı bir festival olsa da kendi içinde bazı sınırlandırmalara sahip. Festival alanında alkol satışı yapıldığı için içeriye alkol sokmak yasak. Alkol dışında diğer içecekleri ( meşrubatları ) 2.5 litreyle sınırlı olmak üzere festivale sokabiliyorsunuz. Yiyecek konusunda bir sınırlamaları yok ancak satış amaçlı koli halinde getirmediğiniz sürece sıkıntı yaşamıyorsunuz. Macaristan’da illegal olan uyuşturucu maddelerin de festivale sokulması yasak!..
Geriye ne kalıyor; bir festival bileti, bir uçuş, bir de vize gerisi kolay…