Bir Avşa Hikayesi- Avşa Adası Tatil Rehberi

1745
0

Yavaş yavaş normal hayata dönerken yakındaki yerleri keşfetme isteği de içimizde kabarmaya başladı. Geçen yıldan beri ne kadar çok niyetlenip de bir türlü gidemediğimiz Avşa Adası’na sonunda kavuştuk. Bu şirin adanın altını üstüne getirip, girilmedik koy, gezilmedik yer bırakmadık. Avşa’ya dair deneyimlediğimiz her şeyi anlatmaya başlayalım.

Avşa Nerede?

Marmara Denizi’nin güneybatısında yer alan adalardan biri Avşa Adası. Tıpkı Ayvalık ve Cunda gibi Balıkesir’e bağlı. Tertemiz havası ve denizi ile yakın yerden gelen yerli turistlerin en çok rağbet ettiği tatil yerlerinden de birisi.

Avşa Adası’na Nasıl Gidilir ?

Yaz aylarında çevre illerdeki tatilcilerin gözde yerlerinden biri olan Avşa’ya gitmek için tek araç feribot.

İstanbul’dan adaya Yenikapı veya Bostancı üzerinden deniz otobüsleriyle ulaşım sağlanıyor. Yolculuk yaklaşık 4 saat sürüyor. İlk hareket yeri Bostancı İskelesi’nden kalkan deniz otobüsü Yenikapıya da uğrayarak ilerliyor. Önce Marmara Adası sonra da Avşa Adası’na varıyor. Deniz otobüsleri sadece yolcu taşıyor. Araçla gelmek isteyenler için ;

Tekirdağ Akport Limanı’ndan hareket eden feribotlarla adaya ulaşım sağlanıyor. Anadolu yakasından gelecekler için ise tek yol;

Balıkesir’in Erdek ilçesine gelip, Erdek limanından araçlı veya araçsız şekilde işleyen feribotlarla Avşa Adası’na rahatlıkla geliniyor.  Yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor.

Avşa Adası’nda Gezilecek Yerler

Ada, ışıl ışıl denizi, upuzun kumsalı, yan yana dizili kafe, restoranlarıyla merkez Avşa bölgesi ve her türlü hareketlilikten uzak daha sakin balıkçı köyünü andıran Yiğitler Köyü’nden oluşuyor.

Eski ismi Türkeli olan Avşa Adası’nın dört bir yanı deniz çevrili olduğundan buraya gelmek için ilk nedeniniz deniz keyfi olmalı. Adanın merkezinde 3 km uzunluğundaki sahilde denize girmek oldukça keyifli. Her ne kadar temmuz ve ağustos aylarında deniz soğuk olsa da yine de ışıl ışıl suyuyla, temiz havası ve çevredeki kafelerin şezlong, şemsiye ve yiyecek içecek ihtiyacına varana kadar Bodrum sahillerini aratmayacak kadar güzel ve hareketli oluşu cezbedici.  

Buraya gelince tek yapılacak şey günü sahilde geçirmek değil tabi. Ada merkezde uygun fiyatlara kiralanan teknelerle koylar da keşfedilebilir.

Yiğitler Köyü

Avşa Adası’nın güneyinde küçük bir balıkçı köyünü andıran Yiğitler Köyü‘ne de uğramadan dönmüyoruz. Genelde yazlıkçıların ve sakinliği arayanların yeri burası,  Avşa merkezdeki hareketlilikten eser yok. Köyün kıyısında ıssız kumsal yer alırken köye yakın gizli koylar deniz için daha çok tercih ediliyor. Bunlar;

Altınkum Koyu

Karadut Plajı

Kadınlar Koyu

yer alıyor….

Altınkum Koyu

Yiğitler Köyü’ne yakın güzel koylardan biri olan Altınkum’un methini çok duyunca tatilimizin bir günü buraya ayırdık. Altınkum’da üç tane beach club tarzı cafeler hizmet veriyor. Şezlong şemsiye ve rahatınız için her şey var.  Denizi her ne kadar güzel olsa da Avşa merkezdeki plajlar kadar bizi çekemedi. Hemen koyun yanındaki tepede yer alan yörede Şahin Tepesi olarak da bilinen mekanın midyelerinin ününü duyunca bizde tatmadan dönmeyelim dedik. Şahin Tepesin’in ev yapımı köftesi, kalamarı ve midye tavası pek meşhurmuş. Yemeden dönmeyin!

Ulaşımda oldukça kolay. Adanın merkezinden kalkan dolmuşlar, plaja kadar ulaşımı sağlıyor.

Şarap Fabrikaları

Gelmişken hala aktif olan şarap fabrikalarını gezmeden ve birbirinden zengin şarapları tatmadan dönmeyin. Yiğitler Köyü’nde yer alan iki fabrika da  hala aktif olarak şarap üretiliyor. Biriyle yetinerek Büyülübağ’a uğradık.

Merkezden bindiğimiz dolmuş Yiğitler Köyü’ne varmadan, fabrikaya çıkan yolun ayrımında bizi indirdi. Yaklaşık 150 metre tırmanışın ardından  üzüm bağlarının yanında yer alan Büyülübağ Şarap Fabrikasına ulaştık. Bir tepede yer alan fabrikanın etrafından adanın iki tarafına bakan manzarası büyüleyiciydi. Pandemi nedeniyle fabrikadaki üretimi göremesek de farklı tatta şarapları tatmayı ihmal etmedik. İster fabrikadan, isterseniz ada merkezdeki satış dükkanından şarapları alabiliyorsunuz. Köyde yer alan diğer fabrikaya uğramadık. Eminim orada da üretilen şaraplar oldukça lezzetlidir. Bortaçina’yı bir başka sefere sakladık.

Adada geçmişten gelen sadece şarapçılık değil, Rumlardan kalan yok olmaya yüz tutmuş birkaç yapıda yer alıyor. Tarihe meraklılar için notu buraya bırakıyoruz.

Eğlence Yerleri

Gündüz plajda denize girip dinlenirken, gece bar, gece kulüpleri ve beach barlar oldukça hareketli. Kesinlikle sıkılmadan canlı ve hareketli bir tatil yeri desem yanlış söylememiş olurum.

Adada Konaklama

Herkese hitap eden, her çeşit konaklama anlayışına göre yerler mevcut. Pansiyondan aparta, ev ve otele kadar her keseye göre konaklama yeri mevcut. Konaklama yerlerinin çoğunluğu da adanın merkezinde Avşa’da yer alıyor.

Adanın tatil için tercih edilmesinin nedenlerinin başında  ucuz pansiyonları,  bir çok farklı koya sahip olması, eğlenceli gece hayatı, uygun fiyatlı denize sıfır otelleri, sahil kenarında yer alan  birbirinden lezzetli nefis gün batımına karşı akşam yemeklerinin yenileceği restoranları, ve denizin temizliği yer alıyor…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz