Tiflis’e Nasıl Gidilir, Ne Yenir, Ne İçilir, Nerede Kalınır?

7002
0

Komşu ülke Gürcistan’ın başkenti Tiflis ile ilgili aklımıza takılan soruların, cevaplarını burada bulacaksınız. Cevaplamaya başlayalım o zaman;

  1. Tiflis’e nasıl gidilir?

 

Bir uçak bileti kadar yakın bir şehir, Tiflis. Pasaporta da gerek yok! Rahatlıkla nüfus cüzdanınızla çıkıyorsunuz. Tıpkı ülkemizdeki bir şehirden diğerine gider gibi. Bunun için dikkat etmeniz gereken birkaç şey var:

 

Birincisi nüfus cüzdanınızın 10 yılı aşmamış olması,

ikincisi ise eski ve yıpranmış olmaması. Şimdi yeni nüfus cüzdanları da verilmeye başladı, isterseniz yenisini alıp da gidebilirsiniz. Eskisi ile gitmek de sıkıntı yaratmıyor. Hemen değiştirmeye de gerek yok.

Yurtdışına çıkış yapsak bile kimlikle çıkış yaptığımız için harç pulu almanıza da gerek yok!

Ohal nedeniyle; havaalanından çıkış yaparken, pasaport sırasına girmeden önce güvenlik biriminden biletinize onay kaşesi vurdurmanız gerekiyor. Bunun dışında bir sıkıntı yaşamadan geçiyorsunuz. Aynı şartlar, sınır kapılarından geçişlerde de geçerli. Ancak sınır kapılarında harç pulu almanızı isteyebilirler!

 

Tiflis’e en kolay ulaşım aracı tabi ki uçak. Thy, Pegasus ve bir de Atlas uçuyor. Kampanyaları takip ederek çok kolay, uygun bilet bulabilirsiniz. Biz şanslıydık, Pegasus’tan  çok uygun bilet bularak gidebildik. Belli aralıklarla çıkan indirimli biletleri takip edebilirsiniz.

 

Otobüsü tercih edenler için Metro turizm günlük seferler düzenliyor. Ancak maliyet ve yolculuk süresi bakımından zahmetli olduğu için pek önermiyorum.

 

  1. Tiflis’te Ne Yenir, Ne İçilir?

Buraya kadar gelmişken Gürcü yemeklerini tatmadan dönmek olmaz, değil mi? Öncelikle yemek kültürünün hamur işine dayandığını belirtmeliyim. Kültürümüzle uyuşan tatlardan oluşuyor , yalnız bol kişnişli.

En meşhur yemekleri;

Hacupuri

 

Hacupuri: iki şekilde yapılıyor. Biri açık bildiğimiz Karadeniz pidesi şeklinde, diğeri ise kapalı içi bol peynirli börek gibi. Ben her ikisini de sevdim. Kapalısını daha çok yedim.

 

Khinkali: Gürcü mantısı, bizim mantılarla pek alakası yok. Çok büyük, zaten birkaç tane yiyebiliyorsunuz; Özbek mantısı formunda tatsız, tuzsuz bir şey açıkçası ben pek sevmedim.

 

 

Phkali : Başlangıç yemeği olarak tüketiliyormuş. Biz akşam yemeği olarak tercih ettik. Hem hafif hem de doyurucu. Öğütülmüş ceviz ve baharatlarla hazırlanan bir karışım, özellikle ıspanakla köfte haline getiriliyor. Bu karışım patlıcan, domates, kırmızı biber gibi közlenmiş sebzelere dolduruluyor, hem görsel açıdan zenginlik sunarken hem de doyurucu.  Tadı da güzel!

Pizza: Valla İtalyanlar’ın pizzalarına taş çıkaracak lezzette hem daha ince hem de daha lezzetli, yapılacak en doğru tercih pizza olur.

 

 

Mantar: Hem kültür hem de farklı mantarlarla yapılan soteler, peynirle yapılmış süslemeler nefisti. Kültürel yemekleri tercih etmeseniz de burada kesinlikle aç kalmazsınız. Her damağa göre lezzetli yemekler var.

Et Yemekleri: Kebap bile var ama ağırlıklı olarak domuz etinden yapılıyor, ızgara sosisleri çok göz alıcı.

 

 

Tatlılar: Ah o tatlılar, ah! Beni benden aldılar. Hepsi de birbirinden güzel olabilir mi? Börekler bir o kadar güzelken üzerine bir de tatlılar ekleniyor. Turtalar, kekler, şekerlemeler, dondurmalar… Özellikle biri var ki, bildiğiniz pişi ( hamur kızartması). Mayalı hamurun içine krema konulup, kızartılmış ve üstüne pudra şekeri eklenerek nefis bir tat oluşturulmuş. Hepsi bizi lezzet havuzuna doğru çekiyor. Tek kelimeyle nefis!

 

 

İçecekler: İlk sırayı tabi ki şaraplar alıyor. Etrafta yetişen üzümlerden üretilen şaraplar da oldukça hoş bir tatta.

Şarabın dışında çeşitli meyvelerden üretilen gazozlar da pek meşhur. Şarap içmem diyenlere de farklı bir seçenek. Muhakkak deneyin. Değişik aromasıyla farklı bir tat sunuyor.

 

3.Nerede Kalınır?

 

En önemli sorun, bir şehre gelince nerede konaklanacağı. Gezilecek yerler genelde, Old Town denilen ve Kura Nehri’yle çizilen sınırın alt tarafında kalan Mltatsminda Parkı ile Botanik Parkı’nı da kapsayan bölge. Kalacağınız otel, pansiyon ya da hostelinizi bu taraftan, yakın yerlerden seçmenizde yarar var. Şehirde gezilecek yerler birbirine çok yakın ve yürüme mesafesinde. Hem rahat edersiniz, hem de tarihi ve kültürel dokunun içinde daha çok zaman geçirirsiniz.

 

  1. Şehirde Nelere Dikkat Etmeli?

 

Her şehrin kendi hikayesi olduğu gibi iki günlük gezimizde yaşadığımız deneyimlerden yola çıkarak bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Taksiye binerken dikkat edin, özellikle havaalanlarında her an kazıklanabilirsiniz. Pazarlık yapmayı unutmayın!

Özellikle akşam saatinde, bayan olunca rahatsız edecek birkaç davranış görüyoruz. Tek yolculuğu sevenlere duyurulur! Topluca gezmek daha iyi. Ara ve ıssız sokaklarda peşinize birileri takılıyor, bir an endişeleniyorsunuz. Kalabalık turistik şehirlerde yaşanan gerçekler ancak dikkatli olmak da fayda var. Onun dışında oldukça yardım sever insanlar olduğu gibi hoş mekanlar da saatlerce oturup, anı yaşadığımız zamanlar da oldu. Şehir güzel, ıssız, tenha yerlerden uzak durduk mu, daha da keyifli olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz