Covid-19’dan Sonra Güvenli Uçak Yolculuğu Nasıl Yapılır?

1514
0

Pandemi günlerini eskiye özlemle, bolca gezi hayali kurarak geçirdik.  Hele bizim gibi yerinde duramayan sürekli seyahat etme tutkusuyla yanıp tutuşanlar yavaş yavaş yasakların kalktığı, sınırların açılmaya başladığı şu günlerde yeniden yolculuklara başlamadan önce bazı kuralların değiştiğini bilerek yola çıkmakta fayda var.

Peki, bu değişiklikler nelermiş? Yola çıkmadan önce nelere dikkat etmeliyiz? Neleri yapıp, neleri yapmamalıyız? Gelin hep birlikte inceleyelim;

Dikkat edilmesi gerekenler  beş ana bölümden oluşuyor.

  1. Uçuşa hazırlık için neler yapılmalı?
  2. Havalimanında yeni kurallar neler?
  3. Uçağa binerken nelere dikkat edilmeli?
  4. Uçak içinde nelere dikkat edilmeli?
  5. Uçaktan inerken nelere dikkat edilmeli?
  1. UÇAŞA HAZIRLIK İÇİN NELER YAPILMALI?

Yola çıkmadan önce gideceğiniz ülkenin seyahat koşullarını incelemeniz gerekiyor. Yurtdışı veya yurtiçi  uçuşlarda muhakkak HES kodu almak gerekiyor. Havalimanına gitmeden önce mutlaka online check-in işlemlerinizi yapmanızı öneriyorum. Kişisel sağlık kapsamında, evinizden çıktığınız andan itibaren maskeli olarak seyahat edeceğinizi unutmayınız!  Tek kullanımlık cerrahi maskelerin 4 saatte bir değiştirilmesi zorunluluğundan dolayı, seyahat sürenizi  göz önüne alarak yeterli kadar yedek maske ve hijyenik mendil bulundurmanız da gerekiyor. En önemli kısım hazırlıkları tamamlandıktan sonra kabin bagajı. Eskiden olduğu gibi 8 kiloya kadar elimizde valizle uçağa binemiyoruz artık her şey değişti, bunu unutmayın!

Hazırlayacağınız kabin bagajı çevre ile fiziksel temasınızı  en aza indirecek tarzda yalnızca izin verilen ölçülerde (üst limiti 40x30x15 cm ve 4 kg’ı geçmemelidir) kişisel ve değerli eşyalarınızı yanınıza alacağınız büyüklükte  olmalı. Onun dışındaki eşyalara izin verilmiyor ve kabine alınmıyor!

Bunun dışında hazırladığınız bagajı check-in işlemleri sırasında kayıtlı bagaj olarak yerleştirilmek üzere teslim alınarak, kullanmadığınız kabin bagaj hakkınızda, uçuştaki bagaj hakkınıza ilave ediliyor. Kısacası kabine sadece el çantanızı ve içinde özel eşyalarınızı sokabiliyorsunuz.

  • HAVALİMANINDAKİ YENİ KURALLAR NELER?

Havalimanına girdiğiniz andan itibaren  maske takmak zorunlu. Girişteki güvenlik sırasında eskisi gibi birbirimize bitişik sıraya girme dönemi bitti. Arada fiziksel mesafeyi korumak  için çizgilerle belirtilmiş olan sınırlarda yer almak ve en az 1,5 metrelik  sosyal mesafeyi korumak gerekiyor. Belli bölümlerde yer alan kullanım amaçlı  dezenfektanlar bulunuyor. Uçuş öncesi vücut sıcaklık ölçümü de mutlaka yapılıyor.

Kontuarlarda pasaport veya kimlik alışverişi yapmadan temassız check-in ve bagaj teslim işlemleri rahatlıkla gerçekleştiriliyor. İç hat uçuşu gerçekleştirecekseniz, havalimanında bulunan kiosklardan temassız check-in işlemi yapabiliyorsunuz.

Biniş kartınızı önceden almışsanız, Otomatik Bagaj Teslim istasyonlarından temassız bagaj teslimi yapabiliyorsunuz. Burada kısaca her şeyi temas etmeden siz yapıyorsunuz.

Yurtdışına çıkacaksak, eskiden olduğu gibi  dip dibe yakın mesafe uzun kuyruklar yok artık. Pasaport geçişlerinde sosyal mesafeyi korumak için 1,5 metrelik aralıklarla sınırlar çizilmiş ve bunun için gerekli önlemler alınmış.

  • UÇAĞA BİNERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?

Uçağa binişte ve tüm süreçlerde maske kullanmamız gerekmektedir. Uçağa biniş sürecinde sosyal mesafe kuralları aynen geçerli ve  uyulması gerekiyor. Yolcular, küçük gruplar halinde kontrol noktasına alınırken,  uçağa biniş kontrolleri de temassız bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Uçağa binişler,  körükler aracılığıyla yapılıyor. İstisnai durumlarda kullanılacak olan apron otobüslerinde ise  sosyal mesafe düzenlemesi sağlanmış. Eskiden olduğu gibi kabin içine gelişi güzel binilmiyor.  Kabin içindeki yığılmaları azaltmak amacıyla, en arka sıradan başlayarak uçağa biniliyor. Kısaca numara sırasına göre biniliyor.

  • UÇAK İÇİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?

Tüm temas noktaları (masalar, koltuk kolçakları, kemerler, ekranlar, kumandalar, baş üstü dolapları, hava çıkışları, okuma lambaları, yan paneller, pencereler, lavabolar, bölmeler, dergi rafları, dekoratif paneller, dolaplar ) her uçuş sonrası özel ekipler tarafından detaylı bir şekilde dezenfekte ediliyor.  Ayrıca, uçuş sonrası uçaklar merkeze döndüklerinde iki aşamalı özel bir dezenfeksiyon süreci olan püskürtme (foglama) yöntemi ile tekrar dezenfekte edilerek bir sonraki uçuşa hazırlanıyor.

Uçaklarda  bulunan HEPA (Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi) filtreleri; 0,3 mikrona kadar havadaki tüm partiküllerin %99,97’sini havadan arındırma ile özel bir filtreleme sistemine sahip. Uçaklar, uçuş esnasında hijyen açısından güvenli alanlar.

Uçaklarda lavabo dezenfektasyonu ile kabin içi tüm hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerinin uygulanması konusunda Hijyen Uzmanı kabin ekipleri de görev alıyor.

Bu koşullar altında uçuş boyunca maskemizi ağız ve burun bölgemizi kapatacak şekilde takmamız zorunlu. Kumaş veya cerrahi maske kullanabiliriz. Tek kullanımlık cerrahi maskelerin 4 saatte bir değiştirilmesi gerekli, bu tip maske kullanıyorsak eğer yeterli sayıda maskeyi de yanımızda hazır bulundurmalıyız. Kullanılan maskeleri, ön kısımlarına el değmeden ihtiyaç torbasına atmalıyız.

Uçakta bizlere içerisinde maske, antiseptik mendil ve el dezenfektanı bulunan bir “Hijyen Seti” veriliyor. Tüm uçak lavabolarında el dezenfektanı bulunuyor.

Eskiden olduğu gibi yastık battaniye keyfimize göre isteyemiyoruz. Hijyen tedbirleri kapsamında yastık servisi kaldırılmışken, battaniye hizmeti de yalnızca 4 saat ve üzeri  uçuşlarda  veriliyor. Uçak içindeki gazete, dergi yayınlarının dağıtımı da kaldırılmış.

Yüksek hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanan ikramlarda, uçuş süresine göre farklılaşan konseptlerde paketli ve tek kullanımlık ürünler olarak  sunuluyor. Uçuş süresi 2 saatin altında olan uçuşlarda temasın azaltılması için ikram olarak sadece paketli su servis yapılıyor.

  • UÇAKTAN İNERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?

Eskiden olduğu gibi teker yere değer değmez fırlamaya son ! Aceleci yolcuları yeni düzenlemeler zorlasa da kurallara uyma zorunlu. Uçaktan inişler onarlı sıralar halinde, kabin ekibinin anons ve yönlendirmesine  göre ikişer  dakikalık bekleme süreleriyle gerçekleşiyor.

Uçaktan inerken tıpkı binişteki gibi körükler aracılığıyla gerçekleştiriliyor.  İstisnai durumlarda gerekli görüldükçe kullanılacak olan apron otobüslerinde de sosyal mesafe düzenlemesi sağlanmış.

Bagaj alımlarında da fiziksel teması azaltmak amacıyla ilgili düzenlemeler sağlanmış bile.

Yukarıda anlatmaya çalıştığımız yeni seyahat düzenlemesine göre daha sağlıklı yolculuklara…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz